Rumah Besar Sembalun / Lombok

Our Journal

Rumah Besar Sembalun / Lombok

Rumah Besar Sembalun is a competition project for the tourism department in Lombok, Indonesia. The center will be a tourism destination and gate to one of Indonesias beautiful volcanoes, Gunung Rinjani. Therefore, the concept is to create a compound of a variety of tourism activities.

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Elevation Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Approach

One of the key features is as a preservation center to Sembaluns traditions. Such traditions include, cultures, farming and agriculture, and common social activities. All together, the Rumah Besar Sembalun is a center of culture and tourism under one roof.

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Lobby

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Pathway
Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Communal Activity Space

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture North Side Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Restaurant and Cafe

The architectural concept comes from adopting the geometrical shapes of local farms and rice paddies. By implementing this idea, we want to achieve a soft and neutral modern look to the existing village. As a result, the center will have a strong architectural relationship with the local architecture.

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Elevation Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Cafe

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Museum Space
Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Kids Playground

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Cafe Close Up

Another architectural feature is the fragmentation of buildings. This approach is to mimic the traditional village like pathways in between buildings. By doing so, we hope to represent the experience of walking through an old Indonesian village.

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Roof Top

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Corridor
Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Corridor

The materials we use through out this project are from the local surroundings. First on the list, the wood we are using is Suren Wood. It is famous among the local people of Sembalun to construct houses. Secondly, the bamboo panels we use are commonly used in fencing a property. Our idea is to use these panels as wall dividers and space dividers. Also, to not use glass we want to replace it with the same bamboo panels as some panels will allow light penetrations. Thirdly, the colour of the soil is mixed into the cement to create earth-like wall finishes. And finally, we apply local stones to ground cover and some structural wall elements. All together, the materials will blend together with the landscape and existing architecture. As a result, it will create a seamless architectural language between the center and the village.

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Gap Between Buildings

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Corridor
Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Roof Top

Rumah Besar Sembalun Lombok Architecture Aerial View

PROJECT DATA

Location: Sembalun Lawang Village, East Lombok, Indonesia

Stage: Competition Design Proposal

Function: Rumah Besar (information center, administration office, culture center)

Year: 2016

Land Area: 5.827 sqm

Building Area: 821 sqm